Θαλασσίτης

«Θαλασσίτης Submerged 2010» ή αλλιώς «Θαλασσίτης Βυθισμένος»

Λίγα λόγια για το κρασί

Το 2009, η Γαία Οινοποιητική σε συνεργασία με το Volcano Dive Center προέβη σε ένα τολμηρό εγχείρημα-πείραμα: τη βύθιση 450 φιαλών «Θαλασσίτη» σε ένα «υποθαλάσσιο κελάρι» ανοιχτά της Σαντορίνης. Σε βάθος 25 μέτρων η επίδραση του οξυγόνου είναι μηδενική και άρα ο ρόλος του στην παλαίωση του κρασιού ανύπαρκτος. Δυστυχώς, την πρώτη εσοδεία του 2009 την λιμπίστηκε ο Ποσειδώνας και κατανάλωσε 447 φιάλες από τις αρχικές 450. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά διασώθηκαν μόνο τρεις φιάλες. Ευτυχώς το 2010, ο θεός της θάλασσας ήταν πιο επιεικής και επέτρεψε να φτάσουν σε εμάς τους κοινούς θνητούς 258 φιάλες. Τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς 3 φιάλες από τις 258 «αναδύθηκαν» πριν από λίγο στην κάβα μας.

Ο «Θαλασσίτης Submerged 2010» ωρίμασε για πέντε χρόνια σε συνθήκες απόλυτης απουσίας οξυγόνου και σε θερμοκρασίες αιγαιοπελαγίτικου βυθού. Πρόκειται για ένα κρασί σπάνιο απ’ όλες τις απόψεις, ενώ αποτελεί φετίχ για κάθε οινόφιλο που σέβεται τον εαυτό του.

Το χρώμα του αγγίζει το χρυσό, στη μύτη αναδύει αρώματα καπνού και πετρόλ, ενώ κάθε ίχνος οξείδωσης απουσιάζει. Γευστικά παραπέμπει σε ένα κρασί με φρέσκα χαρακτηριστικά, με μαλακές γωνίες, που όμως διαθέτει τη στιβαρότητα που του χαρίζει η 5ετής παλαίωση στο βυθό της θάλασσας.

Gaia Wine Project
Δείτε στον σύνδεσμο και άλλες σκηνές από τη βύθιση του «Θαλασσίτη Submerged»
Thalassitis Submerged